Wednesday, 28 September, 2022

Gnavere som kæledyr til dine børn


kanin som kæledyr

De fleste børn er ellevilde med dyr, og de fleste børn vil gerne have et kæledyr. Det er også sundt for børnene at have et dyr. Det lærer dem om både ansvar og omsorg for andre. Det er dog vigtigt, at du som forælder ikke ligger hele ansvaret for pasningen af dyret over på barnet. Når du anskaffer dig et dyr til dit barn, så er det i sidste ende dig som den voksne, der har ansvaret for, at dyret bliver passet ordentligt, om end det er barnet, der ifølge aftalen med dig, skal stå for den daglige pasning.

Hvilken slags gnavere som kæledyr passer hos jer?

Spørgsmålet er så, hvilken type kæledyr, der vil passe til dit barn. Gnavere som kæledyr er et rigtig godt valg til barnet, der ikke haft et kæledyr før. De er forholdsvis nemme at passe, og så er de nemme for barnet at håndtere. Typen af gnavere som kæledyr til barnet afhænger dog lidt af barnets alder. Eksempelvis kan barnet uhensigtsmæssigt komme til at mase en lille dværghamster, hvor et lidt større dyr vil være et bedre valg.

Her er nogle eksempler på gode muligheder for valg af gnavere som kæledyr til børn:

  • Hamster
  • Dværghamster
  • Marsvin
  • Ørkenrotter
  • Deguer
  • Jordegern
  • Kanin
marsvin

Hamster og dværghamster

Hamsteren og dværghamsteren er meget nemme at passe, og så fylder deres bur ikke ret meget. De koster heller ikke ret meget i anskaffelse, foder, strøelse osv. Da buret ikke er så stort, er det også nemt at tømme og gøre rent ugentligt. Dette vil du som forældre skulle være inde over, så du er sikker på, at der bliver gjort rent hos dyret.

Marsvin, ørkenrotte, degu og jordegern

Marsvin er lidt større end hamsteren, og fodringen af dem er lidt anderledes. Hvor hamstere er meget aktive dyr, er marsvinene lidt mere rolige af sind, og de er derfor lidt nemmere at kæle for. Både ørkenrotter, deguer og jordegern kan være søde og tamme kæledyr, som barnet kan tage ud af buret og sidde og snakke med. Disse kræver dog en del mere end de ovennævnte dyr, før de bliver tamme. Du kan også risikere, at deguerne smider halen, hvis barnet løfter dem i halen eller hvis de bliver bange, så deguer kræver meget rolige børn.

Kanin

Kaninen er en oplagt gnaver som kæledyr til både børn og voksne. Kaniner har rigtig meget personlighed og brug for plads til at bevæge sig. Det er et misforstået hensyn, at kaniner kan lide at sidde i bur – det kan de ikke, og røntgenundersøgelser viser misdannelser på rygraden hos bur-kaniner grundet inaktivitet og de har flere stresshormoner i kroppen. Vælger i en kanin, så hold den som en kat med en toiletbakke og fri adgang i huset eller i en voliere. Tag den i en sele og luft den udenfor som en hund.

Kaninen skiller sig en del ud ved, at en del kaniner elsker at ligge og blive nusset, men de kan ikke lide at blive løftet, og de kræver, at du sætter dig godt ind i den rette fodring. I så fald er kaninen et godt valg som kæledyr hos dig og dine børn.