Thursday, 25 April, 2024

Gaveguide – sådan finder du det næste stykke legetøj til dit barn


maileg

I en verden hvor der er mere legetøj, end man overhovedet kan forestille sig, kan det være svært at navigere i hvad du skal købe. Det skal både være alderssvarende, udviklende og, nårh ja – selvfølgelig sjovt! Hvert alderstrin sit legetøj, og hvert barn er også forskelligt. Nogle foretrækker BR, andre holder af Maileg. Læs med her og få nogle generelle råd til at navigere i legetøjsverdenen.

Forskellige aldre – forskellige behov

Det siger sig selv, at et spædbarn ikke er meget bevendt med en Barbiedukke, og en syvårig synes at en rangle er mere end kedelig. Imellem de to poler kan det måske være lidt svært, men hæng på og bliv lidt klogere. Firmaer som Maileg leverer flot og simpelt legetøj, der vil kunne glæde enhver aldersgruppe.

Til babyen så handler det om simpel sanseleg. Her skal man kigge efter legetøj med farver, former, noget som føles sjovt med fingrene eller siger en lyd. Det skal også være solidt for alt kommes i munden, kastes, tabes, eller bankes ned i gulvet.

Så det kan være sansetæpper, LEGO duplo, sansegynge og lignende. Her har Maileg et kæmpe udvalg af diskrete og flotte børnevarer, der er gode til værelse og leg.

Tumlinger tilføjer et lag af fantasi og udforskning til legen. De er stadig voldsomme og klodsede i deres bevægelser, men legetøjet skal appellere til deres forestillingsevne. Når man er to år, sker det faktisk, at legeverdenen og den rigtige verden smelter sammen.

Børnehavebørn leger virkelighed, og legetøj som Maileg, legekøkkener, cirkus, togskinner og lignende er perfekt opbyggeligt legetøj til den alder.

I skolealderen begynder børnene at lege meget rollelege, og deres små universer er fyldt af regler. ”Så sagde vi, at du var moren” eller børn, der forestiller sig som superhelte, er særligt udtalt i denne alder. Og så er gruppelege noget, der præger hverdagen hos skolebørnene.

maileg

Leg er læring

Det er vigtigt at huske, at det er i legen, børnene lærer. De lærer om sociale relationer, de lærer at en trekant ikke passer i et firkantet hul, og de lærer at udforske verden på en tryg måde. De får også brugt deres krop på en fin måde, og visse lege og spil giver også matematiske eller sproglige kompetencer.

Kvalitet fremfor kvantitet

Med legetøj er det vigtigt at have øje for, at kvalitet er bedre end kvantitet. 90 % af børnenes leg kommer fra dem selv, og det er kun de sidste 10%, som kommer fra legetøjet. Så hvis man kan finde et stykke såkaldt open-ended legetøj, dvs. noget, som ikke er snævert defineret til kun én leg, så er det ekstra godt, for det udfordrer børnenes forestillingsevne.

Synes du, det gør ondt på pengepungen at gå efter de dyrere ting, så køb lidt mindre, eller kig efter tingene brugt. Det gode ved kvalitetslegetøjet er at det ofte også holder lidt længere, og dermed er det ofte ganske fint at købe det brugt og spare lidt penge.

Husk på, at børn i dag har langt mere legetøj end tidligere generationer nogensinde har haft, og de kan godt nøjes med lidt mindre uden det gør nogen skade.